Prancūzijos gastronomijos sostinėje pristatyta lietuviška virtuvė
Balandžio 17 dieną Prancūzijos gastronomijos sostine pripažintame Tūro (pranc. Tours) mieste įvyko Lietuvos sezono Prancūzijoje preliudo diskusija apie Lietuvą ir gastronomiją, dalyvaujant Lietuvos ambasadoriui Prancūzijoje Nerijui Aleksiejūnui, komercijos atašė Otilijai Snieškaitei bei šefui iš Lietuvos Miroslavui Styčinskiui. Šią diskusiją gastronomijos kultūros namais vadinamoje Rabelais viloje organizavo Maisto istorijos ir kultūros europinis institutas bendradarbiaudamas su Lietuvos ambasada Prancūzijoje.
„Gastronomija – greičiausias kelias į prancūzų širdis, siekiant sudominti Lietuva“, – pristatydamas Lietuvą, jos istoriją, virtuvę ir Lietuvos sezono Prancūzijoje renginius, sakė N. Aleksiejūnas.
Po apvaliojo stalo diskusijų buvo surengta Miroslavo Styčinskio ir Tūro tradicinės virtuvės šefo Florento Martino degustacinė keturių rankų vakarienė, svečius pakvietusi į gurmanišką kelionę po lietuvišką virtuvę.
Balandžio 18 dieną virtuvės šefas iš Lietuvos surengė meistriškumo kursus Tūro šefų rengimo mokyklos „Albert Bayet“ mokiniams. Mokomajame restorane paruošti lietuviški patiekalai buvo pristatyti degustacinių pietų metu.
Vizito metu N. Aleksiejūnas susitiko su Tūro mero pavaduotoja Elise Pereira-Nunes, su kuria aptarė planuojamus Lietuvos sezono Prancūzijoje renginius Tūro mieste bei Touraine regione 2024 metais. Vienas pirmųjų Sezono preliudo renginių numatomas jau birželio 13 d. Tūro pilyje – asmeninė Gerdos Paliušytės paroda „Vaikinai ir mėlynos gėlės“.
Balandžio 18 dieną O. Snieškaitė susitiko su regioninių ekonominių organizacijų vadovėmis: Tours Métropole Val de Loire direktore ekonominei plėtrai Nathalie Guenault ir inovatyvios bendradarbiavimo platformos „Hub Éco“ vadove Olivia Nguyen Van Khan, su kuriomis planuojamas tolimesnio bendradarbiavimo vystymas ekonominiame sektoriuje.
Prancūzijos gastronomijos tradicija yra UNESCO paveldas. Prancūzijos Centro-Luaros regione esantis Tūras yra vienas prestižiškiausių gastronomijos centrų pasaulyje, įtrauktas į Gastronomijos miestų tinklą kartu su Lionu, Dižonu ir Paryžiumi-Rungis.
Tūre įkurtos Rabelais Vilos ir joje veikiančio Maisto istorijos ir kultūros europinio instituto tikslas yra perduoti žinias, susijusias su maisto kultūromis ir vietiniu gastronominiu paveldu.
Massimo Le Gall ir Lietuvos ambasados Prancūzijoje nuotraukos